Πάγκρεας

 

 
 
Ο Δημήτριος Ε. Γιακουστίδης Χειρουργός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων στο Πάγκρεας, δημιουργώντας σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή.
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του στα τηλέφωνα 2310237911, 6932306133, 2310400337
 
Καρκίνος Παγκρέατος
 
Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί το 4ο αίτιο θανάτου λόγω καρκίνου και στα δύο φύλα παγκοσμίως. Η American Cancer Society αναφέρει ότι το 2018 περισσότεροι από 55000 άτομα θα διαγνωστούν με καρκίνο παγκρέατος στις ΗΠΑ και θα αποβιώσουν περισσότεροι από 44000. Αν και η χειρουργική αφαίρεση του όγκου αποτελεί τη κύρια ριζική θεραπεία που οδηγεί σε μακροχρόνια επιβίωση, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία και η νέο-επικουρική χημειοθεραπεία (neo-adjuvant chemotherapy) όπως και η επικουρική χημειοθεραπεία (adjuvant chemotherapy) στην αύξηση της επιβίωσης. Η νέο-επικουρική χημειοθεραπεία (neo-adjuvant chemotherapy) παίζει σημαντικό ρόλο στον οριακά εξαιρέσιμο καρκίνο παγκρέατος (borderline resectable pancreatic cancer) στην προσπάθεια αύξησης της εξαιρεσιμότητας (resection rate).

Αίτια

⦁ Κάπνισμα
⦁ Ηλικία
⦁ Παχυσαρκία
⦁ Χρόνια παγκρεατίτιδα
 Διαβάστε περισσότερα
 
 
Καρκίνος Παγκρέατος
 
 
 

Διάγνωση – Κλινική Εικόνα

 
⦁ Ίκτερος
⦁ Κοιλιακό και οσφυϊκό άλγος
⦁ Απώλεια βάρους και ανορεξία
⦁ Δυσπεπτικά ενοχλήματα
⦁ Θρομβώσεις
⦁ Παγκρεατίτιδα
 
 
 
 
Η διάγνωση και η εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας στον καρκίνο του παγκρέατος προϋποθέτει απεικόνιση με Αξονική (Multi-detector CT) και Μαγνητική Τομογραφία (3 Tesla MRI) και Μαγνητικής Χολάγγειο-Παγκρεατογραφίας (MRCP) σε μηχανήματα υπέρ-υψηλής ευκρίνειας (state of the art) με πρωτόκολλα δυναμικής παγκρέατος και αγγειογραφίας. Συμπληρωματικά σημαντικό ρόλο έχει η Ενδοσκοπική Υπερηχοτομογραφία (Endoscopic Ultrasound, EUS) στην εκτίμηση της εξαιρεσιμότητας, τη σχέση του όγκου με τα παρακείμενα αγγεία (Κοιλιακή Αρτηρία, Ηπατική Αρτηρία, Άνω Μεσεντέριος Αρτηρία, Άνων Μεσεντέριος Φλέβα, Πυλαία Φλέβα) και τη λήψη βιοψιών από τον όγκο.

Αντιμετώπιση
 Διαβάστε περισσότερα
 
 
Καρκίνος Παγκρέατος
 
 
 
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος πρέπει να γίνετε στα πλαίσια πλήρους ογκολογικής ομάδας. Η παραπάνω κατηγοριοποίηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να προτείνετε η σωστή στρατηγική αντιμετώπιση. Η συμβολή της απεικόνισης με εξειδικευμένο Ακτινολόγο στη σχέση του όγκου με τις αγγειακές δομές παίζει βασικό ρόλο. Το ογκολογικό συμβούλιο (MDT, Multi Disciplinary Team) που απαρτίζετε από Χειρουργό Παγκρέατος. Γαστρεντερολόγο και Ογκολόγο, θα αποφασίσει την ολιστική αντιμετώπιση, με τον συνδυασμό Χειρουργείου, Χημειοθεραπείας και Ακτινοθεραπείας.
 
 
 
 
Αντιμετώπιση
⦁ Χειρουργική
- Whipples (PPPD)
- Περιφερική Παγκρεατεκτομή
- Ανοικτά, Λαπαροσκοπικά, Ρομποτικά
 Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
Κυστικοί Όγκοι Παγκρέατος
 
Οξεία Παγκρεατίτιδα
 
Χρόνια Παγκρεατίτιδα
 
Παγκρεατεκτομές
 
Whipples