Δημήτριος Ε. Γιακουστίδης Χειρουργός

ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΗΠΑΤΟΣ

ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ

ΣΤΟΜΑΧΟΥ

Στόμαχος


Ο Δημήτριος Ε. Γιακουστίδης Χειρουργός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων του Στομάχου, όπως είναι οι Γαστρεκτομές και ο Καρκίνος Στομάχου.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί του στα τηλέφωνα 2310237911, 6932306133, 2310400337


Καρκίνος Στομάχου


Ο στόμαχος είναι το όργανο στο οποίο ξεκινάει η πέψη των τροφών με την έκκριση γαστρικών οξέων.

Ανατομικά χωρίζετε σε 5 τμήματα

⦁ Καρδιοοισοφαγική βαλβίδα

⦁ Θόλος

⦁ Σώμα

⦁ Άντρο

⦁ Πυλωρός


Τα πρώτα 3 τμήματα αποτελούν το κεντρικό μέρος του στόμαχου και τα τελευταία 2 το περιφερικό τμήμα.


Ο καρκίνος στο στόμαχο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί. Πρώτα δημιουργούνται προ-καρκινωματώδεις βλάβες, ακολουθεί καρκίνος in-situ και έπειτα εξελίσσεται. Στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί στους επιχώριους λεμφαδένες, στους λεμφαδένες του τρίποδα του Haller, της ιδίως ηπατικής και της σπλνηνικής αρτηρίας, αλλά και σε απομακρυσμένους. Σε προχωρημένο στάδιο ο καρκίνος στομάχου μπορεί να δώσει μεταστάσεις στο ήπαρ και στους πνεύμονες. Ιδιαίτερη περίπτωση του καρκίνου του στομάχου αποτελεί ο καρκίνος της καρδιοοισοφαγικής συμβολής.


Η κλινική σταδιοποίηση του καρκίνου της καρδιοοισοφαγικής συμβολής αντανακλά την ιδιαιτερότητα της νόσου σταδιοποιώντας την σαν οισοφαγικό ή σαν γαστρικό καρκίνο, ανάλογα με την ακριβή της εντόπιση σε σχέση με την καρδιοοισοφαγική συμβολή και την επέκταση προς τον οισοφάγο ή το στόμαχο. Η ακριβής τοπογραφική εντόπιση του καρκίνου, όσο και εκτίμηση της τοπικής, λεμφαδενικής ή απομακρυσμένης διασποράς τους είναι μείζονος σημασίας για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η ταξινόμηση κατά Siewert (I, II, III) αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ως προς την αντιμετώπιση. Στους τύπους I και II, θεωρείτε πλέον καρκίνος του οισοφάγου και αντιμετωπίζετε με οισοφαγεκτομή (Ivor-Lewis). Στον τύπου ΙΙΙ αντιμετωπίζετε με ολική γαστρεκτομή D2.

Είδη καρκίνου στομάχου

⦁ Αδενοκαρκίνωμα

⦁ Λέμφωμα

⦁ GIST (Στρωματικοί όγκοι)

⦁ Νευροενδοκρινικοί όγκοι (NET-NEC)

⦁ Σαρκώματα

⦁ Άλλα

Αντιμετώπιση

⦁ Χειρουργικές επεμβάσεις

- Ολική Γαστρεκτομή D2

- Περιφερική Γαστρεκτομή D2

- Λαπαροσκοπική Περιφερική Γαστρεκτομή D2

⦁ Χημειοθεραπεία

- Νέο-επικουρική (Neo-adjuvant)

- Επικουρική (Adjuvant)

⦁ Ακτινοβολία

⦁ Ανοσοθεραπεία

⦁ Στοχευόμενοι παράγοντες

Ολική γαστρεκτομή D2


Πρόκειται για επέμβαση αφαίρεσης όλου του στόμαχου μαζί με τους λεμφαδένες. Ως D2 ορίζετε η λεμφαδενεκτομή του μείζονος και έλασσον επιπλόου, του τρίποδα του Haller και της ηπατικής αρτηρίας. Η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού γίνετε με οισοφαφο-νηστιδική αναστόμωση κατά Roux-En-Y με δημιουργία pouch. Η συνήθης μετεγχειρητική νοσηλεία είναι 5-7 ημέρες και η μακροχρόνια επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Σε πρώιμα στάδια η ολική επιβίωση (Overall Survival) είναι εξαιρετική.


Περιφερική γαστρεκτομή D2


Πρόκειται για επέμβαση αφαίρεσης του περιφερικού τμήματος του στόμαχου (Άντρο και Πυλωρός) και λεμφαδενεκτομής D2. Η επέμβαση γίνεται είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά. Η αποκατάσταση της συνέχεις του πεπτικού γίνεται με γαστρο-έντερο αναστόμωση (ΓΕΑ). Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι συνήθως 4-6 ημέρες. και η μακροχρόνια επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Σε πρώιμα στάδια η ολική επιβίωση (Overall Survival) είναι εξαιρετική.

Οι εικόνες είναι από προσωπικά χειρουργεία και οι ασθενείς έχουν χορηγήσει τη συγκατάθεση τους.

Share by: